Laboratuvarın açılışında konuşan Rektör Budak, “Bilim camiasında mevcut bilgi birikiminin önemli bir kaynağını oluşturan hayvan deneyleri; çeşitli alanlarda bilgi elde etmek amacıyla ilk çağlardan beri uygulanmaktadır. Bu uygulamaların bilime katkısı su götürmez bir gerçek olmakla birlikte, bilime katkının temelinde etiğe bağlılık ilkesinin bulunduğu özellikle bu alanda çalışanların hassasiyetle üzerinde durması gereken bir husustur. Deney hayvanlarının bilimsel metotlara uygun olarak yetiştirilmesi, hayvanların gereksiz acıya maruz bırakılmaması, uygulamaların gerekli eğitim ve izinleri almış araştırmacılar tarafından elverişli ortamlarda ve kontrollü biçimde gerçekleştirilmesi; öncelikle dikkat edilmesi gereken konuların başında geliyor” dedi.
“Merkezimizin laboratuvar altyapısını güçlendiriyoruz”
Ege Üniversitesi olarak hayvan deneylerinde etik ilkelere oldukça önem verdiklerini ifade eden Prof. Dr. Budak, “Ege Üniversitesi olarak bu konuda etik ilkelerden yoksun uygulamalara fırsat verilmemesi konusunda yüksek hassasiyet sahibiyiz. Bu tür uygulamaları Merkezimiz bünyesinde, hayvan haklarını, şeffaflık ve güvenirlik ilkelerini esas alan bir yaklaşımla yürütüyoruz. Etik ilkelere bağlılığımız ve güçlü alt yapımız ile deney hayvanları alanında yetkin ve örnek teşkil eden bir konumda bulunmak, öncelikli hedeflerimizden. Bu nedenle, merkezimizin fiziki altyapısının, hedefimize hizmet edecek düzeyde güçlendirilmesi konusunda çalışmalara ağırlık veriyoruz. Bugüne dek, merkezimizin havalandırma sistemleriyle ilgili sorunların çözülmesi, deneysel atıklar için soğuk hava depolarının düşük derecelerde çalışır hale getirilmesi gibi konularda çözüm odaklı çalışmalar yaptık. Havalandırma-klima sistemlerini yenileyerek istenen ısı değerlerinde aktif olarak çalışmasını sağladık. ‘Merkezimizin deney hayvanları alanında bir hayvan hastanesi’ gibi hizmet vermesini sağlamak amacıyla 2019 yılında, ‘Biyokimya Araştırma Laboratuvarı’ ile ‘Su Ürünleri Araştırma Laboratuvarı’nın kuruluşunu gerçekleştirdik. Yeni olanaklarıyla pandemi koşullarında da hizmetini kesintisiz sürdüren merkezimiz 2020 yılında, TSE EN:ISO 9001 kalite belgesini almaya hak kazanarak bizleri gururlandırdı” diye konuştu.
“Bölgemiz araştırmacılarının da ihtiyaçlarını karşılayacak”
Rektör Budak, “Açılışını gerçekleştirdiğimiz Görüntüleme Laboratuvarı ile hem merkezimizdeki çalışmalara hız kazandıracak hem de araştırma projelerine vereceğimiz görüntüleme hizmeti ile merkezimize gelir sağlayabileceğiz. Ayrıca ‘Röntgen Cihazı ve Bilgisayarlı Radyoloji Sistemi’, ‘Ultrasonografi Cihazı’, İdrar Analiz Cihazı’ , ‘Profesyonel Hayvan Tıraş Makinesi’ , ‘Veteriner Hasta başı Monitörü’, ‘Elektrokoter’ ve ‘Operasyon Sonrası Yoğun Bakım Kabini’ gibi yeni cihazlar ile araştırma çalışmalarında önemli bir ihtiyacı karşılayacağız. Tüm bu cihazlarla, üniversitemizdeki ve bölge üniversitelerinden gelen araştırma çalışmalarına fiziksel olarak daha sağlıklı bir altyapı sağlamış olmanın mutluluğu içerisindeyiz. Merkezimizi, tüm bu alım işlemlerini kendi öz gelirleriyle gerçekleştirmiş olmasından dolayı ayrıca tebrik ediyorum” dedi.
Açılışın ardından laboratuvarı gezen Rektör Budak’a Merkez Müdürü Prof. Dr. Olukman cihazlar hakkında bilgi verdi.
YORUMLAR