Türkiye’nin en önemli doğal alanları arasında yer alan ve binlerce canlı türüne ev sahipliği yapan Gediz Deltası için İzmir Büyükşehir Belediyesi, UNESCO Dünya Doğa Mirası Listesi için resmi adaylık başvurusunu yaptı. Başvuru 25 Kasım tarihinde yapıldı. Türkiye’nin en büyük yüz ölçümüne sahip kıyı sulak alanlarından biri olan Gediz Deltası, tüm Türkiye’deki tuz üretiminin yaklaşık üçte birini karşılıyor. Ayrıca Delta, İzmirli balıkçı ve çiftçilerin de üretim alanı açısından önem arz ediyor.
Gediz Deltası için 2002’den bu yana çalışma yürüten Doğa Derneği, Şubat 2019’da başlattığı kampanya ile deltanın korunmasını talep etmişti. Akademisyen ve doğa korumacıları tarafından hazırlanan bilimsel raporda alanın UNESCO Dünya Doğa Mirası kıstaslarını karşıladığı ortaya konulmuştu.
GEDİZ DELTASI ÇALIŞTAYI DÜZENLENDİ
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na yaptığı başvurundan sonra, UNESCO Dünya Mirası Yolunda Gediz Deltası Çalıştayı düzenledi. Doğa Derneği işbirliğiyle düzenlenen Çalıştay’da, Gediz Deltası için bilim insanları ve doğa korumacıları bir araya geldi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, yapılan UNESCO başvurusunu çalıştayda duyurdu.
Başkan Soyer, Gediz Deltası’nın UNESCO dünya mirası olması için hazırlıkları tamamlayıp Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvurduklarının müjdesini verdi. Bir belediyenin asli görevinin doğayı korumak olduğuna dikkat çeken Başkan Soyer, Gediz Deltası’nın Türkiye’deki 305 doğa alanı ve 14 RAMSAR alanından biri olduğunu ve çok özel bir sulak alan olduğu bilgisini verdi. Gediz Deltası’nın 298 kuş türüyle ülkemizde kuş çeşitliliğinin en çok olduğu yerlerden birisi olduğunu aktaran Soyer, deltayı İzmir ve belediye açısından çok önem verdikleri bir alan olarak belirtti. Soyer, açıklamasını şu şekilde sürdürdü:
“Karşıyaka’dan 15 dakika içinde flamingo görebileceğiniz bir alana gidiyorsunuz. Alanın UNESCO dünya mirası olması gerektiğini savunduğumuz için bu süreci İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak sahiplendik, seçim öncesinde vadettiğimiz gibi hazırlıklarımızı yaparak Çevre ve Şehircilik Bakanlığına gönderdik.”
Çalıştay boyunca, Gediz Deltası’nın korunarak gelecek nesillere taşınabilmesi için bir yol haritası belirlenecek.
Soyer’den “Gediz Deltası” için müjde
Yüzlerce kuş ve canlı türünün yaşadığı Gediz Deltası’nın korunması ve gelecek nesillere aktarılması için 2002’den bu yana çalışma yürüten Doğa Derneği, Şubat 2019’da bir kampanya başlatarak alanın UNESCO Dünya Doğa Mirası ilan edilerek koruma altına alınmasını talep etmişti. İzmir Büyükşehir Belediyesi ise Gediz Deltası’nın UNESCO Dünya Doğa Mirası Listesi'ne alınması için resmi adaylık başvurusunu gerçekleştirdi.
27 Kasım 2019 - 14:05
YORUMLAR