Yağmurun yoğun olduğu ve yağışların artış gösterdiği mevsim geçişlerinde, yolda oluşan su birikintileri aslında araç kullanan bireyler için hayati önem taşıyor. Ani ve güçlü yağış nedeniyle yolda biriken yağmur suyu, zemin ile araç lastikleri arasında bir su katmanı oluştururken, bu durum sürüş riskini de beraberinde getiriyor. Suda kızaklama (aquaplanning) yağış esnasında lastiğin su tahliye kanalları içinde sıkışması ve bu sıkışan suyun basıncının araç ağırlığından fazla olması nedeniyle aracın suda yüzmeye başlaması olarak niteleniyor. Söz konusu tehlikeli durum, hafif ve hızlı olan binek araçlarda daha çok görülüyor. Lastiklerin yol ile temasının önemli derecede azalmasıyla sürücü, direksiyon hakimiyetini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor. Araç kayarak daha büyük sorunlara yol açabiliyor.
Kış lastiği konforlu sürüş sağlıyor
Petlas Pazarlama Müdürü Esra Ertuğrul Boran, konuya ilişkin yaptığı konuşmasında suda kızaklamaya karşı kış lastiklerinin en etkin çözüm olduğunu, yalnızca kar yağdığında değil 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda da kış lastiği kullanılması gerektiğini vurguladı. Kış lastiklerinin sıcaklığın yedi derecenin altına düştüğü değişken hava ve yol koşullarında aracın dengeli ve güvenli hareket etmesini sağlamak için tasarlandığını aktaran Esra Ertuğrul Boran, sürücüleri en çok zorlayan ıslak, çamurlu, kaygan, karlı ve buzlu zeminlerde kış lastiklerindeki özel karışımın lastiğin sertleşmesini engelleyerek, suda kızaklamayı önleme, güvenli frenleme ve viraj alma özellikleriyle konforlu sürüş sağladığı bilgisini verdi. Kış lastiklerinin yağışlı havalarda yol tutuşu için suyu tahliye eden ekstra kanalları bulunduğunu, bu nedenle sürücülerin, yağmurlu havalarda araç sürerken kış lastiklerinin kendilerine ekstra güvenlik sağladığının farkında olmaları gerektiğine dikkat çeken Esra Ertuğrul Boran, suda kızaklama anında sürücülerin nasıl hareket etmesi gerektiğinden de bahsetti. Esra Ertuğrul Boran, şu ifadeleri kullandı:
“Olur da aracınız suda kızaklamaya başlarsa, yapılacak ilk şey hiçbir şey yapmamaktır. Özellikle panikle fren yapmamaya dikkat edilmelidir. Bu lastiğinizin dönme esnasındaki su tahliyesini tamamen durduracağından aracınız direksiyon hareketine reaksiyon vermez ve yoldan savrulabilir. Ani direksiyon hareketlerinden kaçınarak aracınızı düz bir hat içinde tutup su birikintisinden çıkmayı beklemelisiniz.”
Suda kızaklamaya karşı en iyi çözüm kış lastiği
Yavaş yavaş kış aylarına geçiş yaparken havaların soğuması ve yağışların beklenmesi kaçınılmaz oluyor. Artan yağışlar ise araç kullananlar için yol ve sürüş güvenliğinin önemini bir kez daha ortaya koyuyor. Sulu veya su birikintisinin olduğu yollarda ise kazaları önlemede kış lastikleri büyük rol oynuyor. Petlas Pazarlama Müdürü Esra Ertuğrul Boran, suda kızaklama riskine karşılık kış lastikleri hakkında konuştu.
17 Kasım 2022 - 14:48
YORUMLAR