Omurga sorunları görülme sıklığı gençlerde her geçen gün artıyor. Tayland’da yapılan bir çalışmada, 779 üniversite öğrencisinden yüzde 32’si boyun ağrısı, yüzde 26’sı omuz ağrısı, yüzde 20’si sırt ağrısı ve yüzde 19’u el bileği ağrısına sahip olduğu kanıtlandı.
Teknolojik cihazlardan en çok cep telefonunun kullanıldığı bilinir bir gerçek halini alırken, Hayta konuyla ilgili olarak, mesajlaşma sırasında yazı boyutuna dikkat çekiyor. Yazı boyutunun küçük olmamasına vurgu yapan Hayta, yaz karakteri büyük olduğu takdirde ekrandan daha uzak kalındığını ve boynun daha dik bir pozisyonda tutulacağını bildirdi. Mesajlaşma süresinin de omurga ağrılarında etkili faktör olduğunun bilgisini veren Hayta şunları söyledi:
“Uzun süre mesajlaşmayın. 20 dakikadan daha uzun süre mesajlaşmanın boyun kasları ve omuz kaslarında çabuk yorulmaya ve ağrıya neden olduğu elektromyografi çalışmalarında gösterildi. Süreyi mümkün olduğu kadar minimum sürede tutun. Her gün 20/20/20 kuralını uygulayın: Öne eğik postürde tablet ve telefon kullanım süresini 20 dakika ile sınırlandırın ve her 20 dakikada bir 20 saniye boyunca 20 fit (5-6 metre) uzağa bakın. Günde 2 kez 10 tekrar halinde boyun, omuz ve sırt kaslarına yönelik germe ve güçlendirme egzersizi yapın”
Masaüstü bilgisayar kullanımı sırasında boynun 30 derece ancak cep telefonu kullanırken boynun genelde 45 ile 60 derece arasında öne eğildiğini bildiren Hayta, bunun da boyuna daha fazla yük binmesine yol açtığını söyledi. Akıllı cep telefonunda mesajlaşma uygulamaları nedeniyle sürenin daha da uzadığına dikkat çeken Hayta, “Bu nedenle özellikle mesajlaşma sırasında boynunuzu öne eğecek postürden mutlaka kaçının. Cihazın ekranı tam karşınızda ve yüksekliği mutlaka göz hizanızda olmalı” dedi. Ayrıca Hayta, telefon ve tabletlerde iki elin birden kullanılmaması gerektiğini de vurguladı. İki el yerine, tek elin işaret parmağının tercih edilmesi gerektiğini dile getiren Hayta, bu şekilde bir kullanım ile hem el başparmak eklemine ve tendonlarına daha az yük verileceğini hem de boynun daha az öne eğileceğini belirtti.
Cihazları kullanırken alınan pozisyonun da ağrılarda etkili olduğuna değinen Hayta, cep telefonları ve tabletleri yüzüstü kullanmanın, diğer pozisyonlardaki kullanıma göre boyun kaslarına daha fazla yük bindirdiğini söyledi. Cihazları yan yatarak kullanmanın, yük verilen yani yatılan taraf omuz eklemine daha fazla yük vereceğinden omuz ekleminde kasların sıkışmasına ve omurga ağrısına neden olduğunu açıklayan Hayta, yatarak laptop kullanımından mümkün olduğunca kaçınılmasına ya da kullanım sırasında mutlaka laptop yükselticileri veya boyun desteği gibi aparatların kullanılması gerektiğine dikkat çekti.
Hayta, cihazları kullanırken sırtın dik pozisyonda ve bir yastıkla desteklenmiş halde oturulmasına özen gösterilmesi uyarısında bulunarak, cümlelerini şöyle tamamladı:
“Tablet veya laptop kullanımı sırasında monitör mutlaka mümkün olduğu kadar göz hizasında olmalı. Göz ile ekran arasındaki mesafe en az 60 olacak şekilde ayarlanmalı, omuzlar geride, kollar rahat bir pozisyonda olmalı. Oturma süresi 30 dakika altında tutulmalı, mola verilmeli. Molalar sırasında omuz silkelenerek ve baş yavaşça yana doğru kaydırılarak duruş ayarlanmalı. Oturmanın olumsuz etkinlerini azaltmak için en az 3 dakika yürüyüş yapılmalı”
Teknolojik cihazlar omurga problemlerini tetikliyor
Her yaştan bireyin vazgeçilmezi haline gelen cep telefonları, tabletler ve bilgisayarlar omurga ağrılarına neden olabiliyor. Hatta daha ciddi boyutlarda omurga fıtığını tetikliyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Emrullah Hayta, cep telefonu, bilgisayar ve diğer teknolojik aletleri kullanırken dikkat edilmesi gerekenleri aktardı.
15 Ekim 2019 - 16:49
YORUMLAR