İzmir Kuş Cenneti’nde 289 farklı türden 127 bin kuş yaşıyor. Bu nadir bulunan kuşlar ise elektrik tellerine çarparak ölüyor. CHP’li Sertel, bu ölümlerin iki milyon liralık maliyetten kaçınıldığı için ölümlerine neden olunduğunu ve bu duruma seyirci kalındığını söyledi. Tarımve Orman Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın olaya el atarak acilen gerekli girişimi ve yatırımı yapması gerektiğini belirten Sertel, her iki bakanlığa da ayrı ayrı soru önergesi verdi. CHP’li Sertel, verdiği soru önergelerini, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yanıtlamasını istedi.
MEHMET SIKI YILLARDIR MÜCADELE VERİYOR
CHP’li Sertel, meclis konuşmasında, kuş ölümlerine neden olan gerilim hatlarının yer altına alınması konusunda yasal bir engelin bulunmadığını kaydetti. Türkiye’de çok az alanda üreyen flamingoların yaşadığı, Tepeli Pelikanların kışı geçirdiği ve 289 farklı türden 127 bin kuşun bulunduğu İzmir Kuş Cenneti’nde toplu kayıpların yaşandığını vurgulayan Sertel, başta flamingolar olmak üzere elektrik tellerine çarpan kuşların ölmeye devam ettiğini kaydetti. Sertel, İzmir’in doğa harikası bu bölgesinde flamingolardan başka; Tepeli Pelikan, Küçük Karabatak, Akdeniz Martısı, Küçük Beyaz Balıkçıl, Gümüş Martı, Üveyik ile Ötleğen gibi çok sayıda kuşun yaşadığını bildirerek, Kuş Profesörü olarak da bilinen Mehmet Sıkı’nın, elektrik tellerinin yer altına alınması ve bu ölümleri seyirci kalınmaması adına yıllardır mücadele verdiğine vurgu yaptı. Onun mücadelesini kendilerinin de Meclis’e taşıdıklarını bildiren Sertel, “Yasal bir engel olmamasına rağmen maliyeti 2 milyon lira olan bu yatırımı kimse yapmıyor. İlgili kurum ve kuruluşlar bu olaya bir an önce müdahil olmalı ve derhal gereğini yapmalı” diye konuştu.
CHP’li Sertel’in, Bakan Pakdemirli ve Bakan Kurum’a cevaplamaları üzerine sunduğu soru önergesi şu şekilde:
- Bakanlığınız uhdesinde bulunan ve İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün “gerilim hatlarının yer altına alınması”na ilişkin alınan karara rağmen bu konuda bir önlem alınmamasının ve yaptırımın uygulanmamasının sebebi nedir?
- Daha fazla sayıda kuş ölümlerinin yaşanmaması için Bakanlık olarak ne gibi önlemler almayı planlıyorsunuz?
- Yasal bir sıkıntı olmamasına rağmen kuş ölümlerine yol açan gerilim hatlarının yer altına alınması için Bakanlık olarak bir çalışma yürütecek misiniz?
YORUMLAR