Şiddetin insandaki öfke duygusunun kontrol bozukluğu ile ortaya çıktığını belirten Tarhan, narsisizmi yüksen olan kişilerin eleştirildiği zaman şiddet uyguladıklarını vurguladı.
İnsanın iki temel duygusunun olduğuna dikkat çeken Tarhan, bunlardan birinin cinsel dürtüler olduğunu söylerken ikincisinin saldırganlık dürtüleri olduğuna değindi. Tarhan, bu iki duygunun da şiddetin sebeplerinden gibi gözüktüğüne vurgu yaparak, şiddetin sosyal öğrenmeyle olması gerektiğine dikkat çekti. Ayrıca Tarhan, bir kimsenin kendi kendine iç dünyasında da şiddet uygulayabileceğinin altını çizdi.
ŞİDDET KÜRESEL BİR SORUN
Şiddeti, psikolojik, fiziksel ve duygusal şiddet olarak üçe ayıran Tarhan, günümüzde tüm dünyada şiddet olaylarının artış gösterdiğine de dikkat çekti. Kişiye mobinguygulamanın, kişiyi yok saymanın ve bunu sistemli bir şekilde yapmanın psikolojik şiddet olduğunu belirten Tarhan, bunun aile içinde yapıldığında domestik şiddet dendiğini ifade etti. ABD’de istatistik veriler olduğunu ve acil servislere başvuran hastaların yüzde 17’si aile içi şiddetten başvurmuş olduğu bilgisini veren Tarhan, “Bizim acil servislerimizle ilgili bilgim yok ama varsa da yüzde 17 kadar olduğunu düşünmüyorum. Bu da şiddetin küresel bir sorun olduğunu gösteriyor. Peki, neden günümüzde şiddet arttı? Önceden insanlar daha vahşiydi daha ilkeldi. Şiddet insanın doğasında var” diye konuştu.
EĞİTİMLİ NARSİSİSTLER BAŞKALARINA ŞİDDET UYGULUYOR
Şiddeti artıran diğer bir sebebin ise narsisizm olduğuna değinen Tarhan, narsisizmde kişinin hareketlerine yorum yapıldığında narsisizmi yüksek olan kişinin karşı tarafı düşman gibi gördüğünü belirtti. Eleştiriye kapalı olmanın şiddetin en temel sebebi olduğunu vurgulayan Tarhan, narsisizmi yüksek olan kişilerin şiddete eğilimli olduğunu ve eleştirildiği zaman karşısındakine şiddet uyguladığını söyledi. Ayrıca Tarhan, eğitimli narsisistlerin başkasına şiddet uyguladığını dile getirdi.
ÖZGÜVENİ OLMAYAN KİŞİLER ŞİDDET UYGULUYOR
Şiddetin nesnesinin önemli olduğunu vurgulayan Tarhan,narsisist kişinin genellikle şiddeti kendinden daha güçsüz durumda olan kişilere uyguladığını bildirdi. Narsisist kişinin öfkelendiğinde, acısını gidermek için çocuğuna ya da hayvana şiddet uyguladığını ifade eden Tarhan, şiddetin yön değiştirdiği duyguların da genellikle kişinin öfkelendiği, kişiye karşı tepkisini kontrol edemediği durumlarda ortaya çıktığını söyledi.
“Şiddet uygulayanlar arka planda korkak kişilerdir” diyen Tarhan, şiddet uygulayan kişinin özgüveni olmadığını belirtti. Medenileşmiş insanların haklarını şiddete başvurmadan ve ikna yöntemi kullanarak aradıklarına dikkat çeken Tarhan, duygularını sözle ifade etme becerisi olan insanların şiddete başvurmadıklarının bilgisini verdi.
ŞİDDET SOYSAL ÖĞRENME İLE ORTAYA ÇIKIYOR
Son olarak Tarhan çocuklardaki şiddet eğilimine değinerek, evde canlı şiddet olduğu vakit çocuğun da onu yansıttığını belirtti. Çocukta şiddetin, kardeşini dövme ya da oyuncak fırlatma şeklinde ortaya çıktığını ifade eden Tarhan, oyunlardaki şiddetin çocuğu evdeki şiddet kadar etkilemediği bilgisini de paylaştı. Anne ve babaların oyunlardaki şiddetin zararlarını, kötü bir şey olduğunu çocuğuna anlatması gerektiğine değinen Tarhan, “Saldırganlık genetik ama şiddet sosyal öğrenmeyle ortaya çıkıyor. Şiddette rol model önemli” şeklinde açıklamada bulundu.
YORUMLAR