ABD Ticaret Müsteşarlığı İzmir Ateşiliği ve İzmir Ticaret Odası işbirliğiyle “ABD’de Yatırım ve Ticaret” konulu seminer düzenlendi. ABD’de yatırım olanaklarının ele alındığı seminer, İzmir Ticaret Odası’nda gerçekleştirildi. Toplantıda, Amerika’daki yatırım olanakları ile iki ülke arasındaki ticaretin arttırılmasına yönelik çalışmalar konuşuldu.
SON 10 YILDIR TÜRKİYE-ABD TİCARETİ ÇIKIŞ EĞİLİMİNDE
“ABD’de Yatırım ve Ticaret” konulu seminerin açılış konuşmasını İZTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cemal Elmasoğlu yaptı. Türkiye ile ABD ticaretinin 2009’dan bu yana son 10 yıldır çıkış eğilimde olduğunu bildiren Elmasoğlu, Türkiye ile ABD arasındaki ticaret hacminin 20 milyar doları aştığını kaydetti. Bu ticaret hacminde İzmir’in 1.4 milyar dolar olan payının daha da arttırılması gerektiğini belirten Elmasoğlu, ülke tanıtım toplantıları ve ikili iş görüşmesi etkinliklerine İzmir Ticaret Odası olarak büyük önem verdiklerini vurguladı. Elmasoğlu, bu kapsamda Türkiye-ABD ilişkilerine katkı sağlayacak etkinliklere her zaman açık olduklarına dikkat çekti.
Türkiye ile ABD ticaretinin son 10 yılı incelendiğinde 2009 yılında 11,8 milyar dolar olan ticaret hacminin 2018 yılında 20,7 milyara yükseldiğini söyleyen Elmasoğlu, ABD’nin 2018 yılında Türkiye’nin en önemli 5’inci ihraç pazarı konumunda olduğunu vurguladı. İzmir ile ABD ticaret hacminin ise yalnıza 1.4 milyar dolar olduğunu dile getiren Elmasoğlu, iki ülke arasında İzmir’in payını yeterli görmediklerini ve bu oranın daha da arttırılması gerektiğini düşündüklerini belirtti. Elmasoğlu, “İki ülke arasındaki ticari ilişkilerin en üst seviyeye taşınması adına her zaman iş birliğine hazırız” diye konuştu.
GENELLEŞTİRİLMİŞ TERCİHLER SİSTEMİ
Elmasoğlu konuşmasının devamında, ABD-Türkiye ticaretinin daha da yukarı çıkması için, Türkiye’nin yeniden Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi’ne dahil edilmesinin önem teşkil ettiğini belirtti. Türkiye’nin, ABD ile serbest ticaret anlaşması ya da tercihli ticaret düzenlemesi gibi bir anlaşması olmamasının, Türkiye ticaretinin olması gereken seviyede olamaması açısından önemli bir neden olarak gördüklerini kaydeden Elmasoğlu, Türk ürünlerinin ABD pazarına girişte kullanmakta olduğu tek sistemin, ABD’nin, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu ülkelere çeşitli ürünlerde uygulanan ‘Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi’ olduğunu söyledi ve “Bizler aslında, iş dünyası olarak bu ürünlerin kapsamının artmasını temenni ediyorduk, ancak Mayıs ayından itibaren ülkemiz, ekonomisindeki pozitif gelişmeler sebep gösterilerek, listenin dışında tutulmaya başlandı. Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi listesinde tekrar yer almamızın iki ülke ticareti açısından son derece önemli olduğunu düşünüyoruz” dedi.
JOHN CORONADO
ABD Ticaret Konsolosu John Coronado ise konuşmasına İzmir’de bulunmaktan son derece memnun olduğunu dile getirerek başladı.
Coronado cümlelerinin devamında iki ülke arasında ticaretin arttırılması için çalıştıklarını ifade ederek, kendilerinin asıl işlerinin, denizaşırı ülkelerle Amerika’nın ticaretini geliştirmek olduğunu kaydetti. Bu kapsamda da ticaretin kolaylaştırılması ve varsa sorunların çözümü adına, bundan önce olduğu gibi bundan sonra da işbirliği içinde çalışmalarına devam edeceklerini belirten Coronado, Türkiye’nin yeniden Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi’ne dahil edilmesi hakkında konuşmasını sürdürdü. Türkiye’nin artık çok daha gelişmiş bir ülke olduğunu kaydeden Coronado, Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi’nin çok daha ötesine geçtiğini ve bu nedenle listeden çıkarıldığını bildirdi. Kendilerinin Türkiye ile ticaretin geliştirilmesine önem verdiklerini vurgulayan Coronado, iki ay önce ABD Ticaret Bakanının ve üst düzey yöneticilerinin Türkiye’ye geldiğini hatırlatarak, “Bu da şunu gösteriyor, Türkiye bizim için çok önemli. Birbirimizle iş yapmak için fırsatlar görüyoruz. Bu kapsamda etkinliğe ev sahipliği yapan İzmir Ticaret Odası’na da bize kapılarını açtığı için teşekkür ediyoruz” diye açıkladı.
Türkiye-ABD ticareti 20,7 milyar dolara yükseldi
Türkiye ile ABD ticareti 2018 yılında 20,7 milyar dolara yükseldi. Amerika Birleşik Devletleri, Türkiye’nin 2018 yılında 5’inci ihraç pazarı konumunda yer alıyor.
07 Kasım 2019 - 15:58
YORUMLAR