Grip ve nezleden kapalı ortama; elektrikli ısıtıcılardan burun kıkırdağı eğriliğine dek birçok etkenin yol açabildiği sinüzitü, normalde yaklaşık 10 günlük tedaviyle iyileştirilebilen bir hastalık olarak tanımlayan Atmış, ancak bazı hastalarda bu durumun kronikleşebileceğini dile getirdi. Üç aydan uzun süren sinüzit olgularının kronik sinüzit olarak değerlendirildiğini ve mutlaka bir KBB hekimi tarafından kontrol edilmesi gerektiğini bildiren Atmış, sinüzitten korunmak için önemli uyarılarda bulundu.
Sinüzitten korunmak için öncelikle bulunulan ortamın ısısı ve nemine dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Atmış, gerekirse bir köşeye bir kap sıcak su koyarak ortamı nemlendirilebileceğini söyledi. Mevsim normallerine uygun giyinilmesinin de korunma yöntemlerinden biri olduğunu kaydeden Atmış, çok soğuk, kuru ve rüzgarlı havalarda burun deliklerini ve yüzün de korunması gerektiği uyarısında bulundu. Kuru havalarda burun iç örtüsünün (mukozalar) kuruduğunu ve bu durumun burun salgısını katılaştırıp, akımı zorlaştırarak sinüslerde daha kolay sıvı birikimi ve enfeksiyona yol açtığını belirten Atmış, “Nezle ve grip nedeniyle gelişen burun akıntısı ve burun tıkanıklığı da uzun bir süre devam ederse sinüslerde enfeksiyon gelişmesine yol açabiliyor” diye konuştu.
YÜKSEK YASTIK SİNÜS AKINTILARINA RAHAT GEÇİŞ SAĞLIYOR
Sinüzitten korunmak için sinüs akıntılarının temizlenmesinin önemli olduğuna dikkat çeken Doktor Atmış, tuzlu, karbonatlı sular ile bol bol burun yıkaması yapılabileceğini söyledi. Evde bir litre temiz ılık suya bir çay kaşığı tuz ve bir çay kaşığı karbonat ekleyerek bu karışımı kendimizin de yapabileceğini bildiren Atmış, diğer yöntemi ise yüksek yastık kullanımı olarak açıkladı. Bunun sebebini ise Atmış, yüksek yastıkta sinüs akıntılarının daha rahat geçişini sağlamasına bağladı.
DÜZENLİ UYKU SİNÜZİTİ ÖNLÜYOR
“Bakteri ve virüsleri azaltmak için sık sık ortamı havalandırarak bulunduğunuz mekanın havasının temizlenmesine özen gösterin” diyen Atmış, yorgan, battaniye ve halıları düzenli olarak temizletilmesinin de ev tozu akarlarının azalmasını sağlayıp, alerjinin tetiklenmesini önlediğine vurgu yaptı. Başta su olmak üzere bol sıvı tüketilmesi gerektiğini dile getiren Atmış, “Her gün sebze ve meyveye beslenmenizde yer verin; düzenli uyuyun. Bu şekilde bağışıklık sistemi kuvvetlenerek sinüziti tetikleyecek olası hastalıklara karşı koruyor” diye konuştu.
Doktor Atmış, açıklamasının sonunda çok önemli bir konuya dikkat çekerek, özellikle kronik hastalığı olanların ve 65 yaş üzerindeki kişiler gibi risk grubunda bulunanların grip aşısı yaptırmayı ihmale etmemeleri gerektiğinin altını çizdi.
Türkiye’de her 10 kişiden biri “sinüzit”
Türkiye’de en sık görülen 10 hastalıktan biri olan sinüzit, yüzde ve kafatasında sinüs denilen ve burun içerisine açılan boşlukların iltihaplanması anlamına gelmekle birlikte, sonbahar ile daha çok tetikleniyor. Sonbaharın, son günlerinde ise bireyler sinüzite yakalanmamak için temkinli davranmaya çalışıyor. Hastanesi Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Esin Özlem Atmış, sinüzit hakkında konuştu.
15 Kasım 2019 - 13:12
YORUMLAR