Konferansa, Ege İhracatçı Birlikleri (EİB), İzmir Ticaret Borsası, Giltaş, Logo ve Türkiye Bilişim Derneği’nin de destek verdiği etkinliğe EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Canan Fisun Abay, Prof. Dr. Mehmet Ersan, EÜ Senato üyeleri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
“TÜRKİYE, BÖLGESİNDE LİDER KONUMDA”
Yapay zeka teknolojisini, tüm boyutlarıyla ele almanın, bu teknolojinin dezavantajlarının, insanlığa faydalı olacak şekilde yönetilmesinin ve geliştirilmesinin ön koşul olduğunu belirten Rektör Budak, kısa bir süre önce, pek çok ülkenin yapay zeka üzerine ulusal stratejilerini açıklamasının, konunun dünya genelinde ne kadar ciddiye alındığının göstergesi olduğuna vurgu yaptı. Türkiye’nin de, bu konuda güncel gelişmeleri yakından takip ederek ve çağın koşullarına ayak uydurarak çok değerli mesafeler kat ettiğini bildiren Budak, Microsoft ve EY iş birliğiyle Orta Doğu ve Afrika bölgesindeki şirketlerin yapay zeka kullanımını değerlendirmek üzere hazırlanan rapora göre, Türkiye’nin bölgesinde lider konumunda olduğunun haberini paylaştı. “Stratejik önem, kullanım alanları, farkındalık ve yapılan yatırımlar açısından yapılan değerlendirmede ülkemiz, bölgede yapay zekaya en çok yatırım yapan ülke oldu” diyen EÜ Rektörü Budak, buna ek olarak, yapay zekaya yönelik olarak ulusal nitelikte kapsayıcı bir stratejinin hayata geçirilmesine yönelik çalışmaların da Türkiye adına heyecan verici olduğunu kaydetti.
“BİZLERE ÖNEMLİ SORUMLULUKLAR DÜŞÜYOR”
Türkiye’yi, devam eden küresel rekabette hak ettiği konuma taşıma konusunda kendilerine de önemli sorumluluklar düştüğünü önemle belirten Budak, “Bilimin merkezleri olarak, yapay zeka teknolojisinin geliştirilmesi için tüm imkanlarımızla çalışmalıyız. Ülke olarak kat ettiğimiz ilerlemeye bir katkı sağlayabilmek için bu konuda belirlenen ulusal hedeflere destek olmalı, akademik ve bilimsel donanımızı ülkemizin katkısına sunmalıyız” şeklinde konuştu.
“DİJİTALLEŞMEYE BÜYÜK ÖNEM VERİYORUZ”
Rektör Budak konuşmasının devamında, Ege Üniversitesi olarak çağdaş eğitim anlayışı doğrultusunda dijitalleşmeye büyük önem verdiklerine dikkat çekti. Ege Üniversitesi’nde bugün gerçekleştirmekte oldukları etkinlikleri sağlıkta yapay zeka uygulamaları, tarımda yapay zeka uygulamaları gibi benzeri etkinliklerle sürdüreceklerinin haberini veren Budak, bu süreçte, dünyadaki gelişmelerin yakından takip edilmesinin ve ilgili konuların tartışılmasının, ulusal stratejilerini belirlemede büyük rol oynayacağını dile getirdi. Rektör Budak, “Dolayısıyla bugün yapay zeka alanında deneyimli akademisyenleri, yöneticileri ve uzmanları bir araya getiren bir etkinliğe ev sahipliği yapıyor olmak bizler için büyük bir gurur kaynağı” diyerek, bu konferansın, tüm katılımcılara, güncel gelişmeleri, beklentileri, sorunları ve çözüm yollarının tartışılacağı faydalı bir paylaşım platformu sunduğunu, bu anlamda, bu tür etkinlikler sayesinde kamu, özel sektör ve akademi arasında oluşturulacak işbirliğinin; Türkiye’yi yapay zeka alanında daha ileri taşımak adına stratejik bir öneme sahip olduğuna inandığını dile getirdi.
“Türkiye, yapay zekaya en çok yatırım yapan ülke”
Moderatörlüğünü Seri ve İnovatif Girişimci Alphan Manas’ın üstlendiği, “Yapay Zeka Alanında Ulusal Strateji Arayış” konu konferans Ege Üniversitesi’nde gerçekleştirildi.
24 Ekim 2019 - 14:29
YORUMLAR