Sektörün başkanları, yaptıkları ortak açıklamada Türkiye'de yatırım ortamının bozulduğuna vurgu yaptı. Orman bedellerinin ödenemeyecek seviyedeki yüksekliği, orman izin başvurularının sonuçlanmasının yıllar alması, güvenlik soruşturmalarının çok uzun sürmesi, her işlem için ayrı güvenlik soruşturması yapılması, Zeytincilik Kanunu'nun madencilik yapılamaz boyutta uygulanması, kamu kurumlarının madenciliğe olumsuz yaklaşımları ve tüm süreçlerin öngörülemez hale gelmesi gibi sorunlardan dolayı madencilik sektöründe morallerin sıfıra düştüğüne dikkat çekildi.
Madencilik sektörünün tüm sivil toplum kuruluşlarının başkanlarının imzasının bulunduğu ortak bir metinle Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'dan randevu istenerek sektörün sorunları anlatılacak.
Önümüzdeki dönemde şu adımların acil olarak atılmasını dile getirdiler:
MADENLER OLMAZSA HAYAT OLMAZ
-"Madenler olmazsa hayat olmaz" görüşünü kamuoyuna anlatmak için etkinlikler yapılacak.
-Madencilik sektörünün cari açığı düşürücü yönü halka anlatılacak.
-Türk ekonomisinin büyümesi ve refahın artmasının ancak öz kaynaklarımız olan madenlerin üretilmesi olduğu yüksek sesle dillendirilecek.
ZORLUKLAR BAKANLARA ANLATILACAK
- Tarım ve Orman Bakanı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı'ndan randevular alınarak sektörün yaşadığı zorluklar anlatılacak ve destek istenecek.
- Madencilik sektörünün tüm kollarından temsilciler 3 ayda bir toplanıp durum değerlendirmesi yapıp çalışmaları değerlendirecek.
BİLGİLENDİRME SEFERBERLİĞİ
- Sosyal medyada hayatımızda madenlerin önemi anlatılacak. Madenler olmadan halkın refahının artmayacağı, halka basın ve sosyal medya yoluyla anlatılacak, Halk bilgilendirilecek.
- Kamu kurumlarının olumsuz yaklaşımları nedeniyle Madencilik sektörünün kan kaybettiği ve bundan ülkemizin zarar gördüğü Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcılığına atanan Prof. Dr. Şeref Kalaycı ve Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğüne atanan Cevat Genç başta olmak üzere Kamuya tekrar anlatılacak.
MADENCİLİK ŞURASI TOPLANACAK
- Ankara'da Türkiye genelinde madencilik sektöründe faaliyet gösteren tüm sivil toplum kuruluşları yöneticilerinin katılımı ile Madencilik Şurası toplanacak. Cumhurbaşkanımız ve ilgili bakanlar davet edilerek sektörün sorunları paylaşılacak.
YENİ KANUNA İHTİYAÇ VAR
- Yeni Maden Kanunu ihtiyacının gerekçeleri anlatılacak.
- Madencilik sektörünün devlet desteklerinden yararlanması için lobi çalışması yapılacak.
Haber: Alperen Duran
“Ülkemiz için inadına çalışıyoruz”
Türkiye’deki Madencilik Sektörünün Başkanları ortak bir açıklama yaptı. Sektörde yaşanan daralma ve küçülmenin önüne geçmek için acil olarak alınması gereken önlemleri belirleyen madencilik sektörü başkanları “Biz tüm zorluklara rağmen ülkemiz için 'İnadına Üretim, İnadına İhracat' inancı ile çalışıyoruz; ancak karşımıza çıkan engelleri ‘Yerli Madencilik’ söylemiyle bağdaştıramıyoruz" şeklinde açıklama yaptılar.
08 Temmuz 2019 - 14:44
YORUMLAR